el en

Αξιοθέατα

el en
+ -

Κράτηση online

BOOK NOW
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
\/

Αξιοθέατα

Δελφοί


Οι Δελφοί είναι το αρχαίο κέντρο του Ελληνισμού από τον 8 αιώνα π.Χ που επικράτησε η θρησκεία του Απόλλωνα γνώρισε μεγάλη ακμή και έγινε σημαντικό πολίτικο και θρησκευτικό κέντρο. Σήμερα οι πόλη έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με ξενοδοχεία, ταβέρνες και μαγαζιά με σουβενίρ. Ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να επισκεφτεί ο ταξιδιώτης τους Δελφούς είναι το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος.

Ο τόπος που ήταν χτισμένος ο ναός του Θεού Απόλλωνα είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα ενεργειακά σημεία του πλανήτη. Ο επισκέπτης περπατώντας ανάμεσα στα απομεινάρια του ναού και των θησαυρών μπορεί να έρθει σε επαφή με το πνεύμα του αρχαίου κόσμου. Επίσης από το θέατρο μπορείς να απόλαυσης τη θέα στη κοιλάδα του Πλείστου πόταμου, τον Χρισαϊτίκο ελαιώνα, την Ιτέα και τον Κορινθιακό Κόλπο.

Η περιοχή στην αρχαιότητα ονομάζονταν Κρισσαίο Πεδίο και μαζί με την πόλη των Δελφών ήταν κομμάτι της πόλης κράτους Κρισσάς ιστορική συνεχείς της οποίας είναι το Χρισσό.

Στο μουσείο μπορείς να δεις σε μακέτα πως ο ήταν οικοδομημένος ο χώρος την εποχή της ακμής του. Εδώ φυλάσσονται έργα τέχνης και οι θησαυροί που βρέθηκαν στις ανασκαφές, αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας. Το σπουδαιότερο έκθεμα είναι το άγαλμα του Ηνιόχου, έργο του 478 π.Χ αφιερώθηκε στον Απόλλωνα από τον τύραννο της Γέλας Πολύζαλο μετά την νίκη του στις αρματοδρομίες στους Πυθικούς αγώνες.

Τέλος πριν αναχωρήσεις από τους Δελφούς πρέπει να πιείς μια γούλια από το νερό της Κασταλίας Πηγής, είναι το ενδιάμεσο που μπορεί να συνδέσει το σήμερα με την αίγλη του παρελθόντος την Πυθία και τον θεό του Φώτος Απόλλωνα.

 

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους.
Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολύ-πολύ αδρεναλίνη. Το Κέντρο διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις, του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων.

Στο Κέντρο λειτουργούν δύο καφετερίες-chalet και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες.
Στην θέση Κελάρια 1750, λειτουργεί κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard, με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα.

 

Αράχοβα


Σκαρφαλωμένη στη ράχη του Παρνασσού. Χωριάτικα πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, αξεπέραστη φυσική ομορφιά, παράδοση, έντονη νυχτερινή ζωή, τοπικές λιχουδιές, υποδέχονται τους χιλιάδες επισκέπτες της. Κοσμικοί, λάτρεις των χειμερινών σπορ και της φύσης, αλλά και όσοι θέλουν απλώς να ζήσουν το «μύθο» της, δίνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους εδώ. Στο μπαλκόνι του Παρνασσού.

Χτισμένη πάνω σε πέντε λόφους, σε 1.000 μέτρα υψόμετρο και μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα, η «νύφη του Παρνασσού» θεωρείται το πλέον κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας.

Με το άρτιο χιονοδρομικό της κέντρο σε κοντινή απόσταση αποτελεί «πεδίο δόξης λαμπρό» για αρχάριους αλλά και δεινούς σκιέρ που αναζητούν μια έκρηξη αδρεναλίνης στις χιονισμένες πίστες. Θαυμάσιες όμως ευκαιρίες για περιπέτεια έχουν και οι οπαδοί του εναλλακτικού τουρισμού και των extreme sports κάνοντας ορειβασία, πεζοπορίες σε δασωμένα μονοπάτια, πτήσεις με ανεμόπτερo και αλεξίπτωτo πλαγιάς.

 

Ιτέα


Η Ιτέα είναι παραλιακή κωμόπολη του νομού Φωκίδας και επίνειο της Άμφισσας, με πληθυσμό 4.362 κατοίκους, κατά την Απογραφή του 2011. Βρίσκεται στον Κρισαίο κόλπο (ή κόλπο της Ιτέας), στον Κορινθιακό.

Πίσω από την πόλη απλώνεται ο Ελαιώνας της Άμφισσας, με φόντο την Γκιώνα και τον Παρνασσό πάνω στον οποίο διακρίνονται οι Δελφοί και το Χρισσό. Από την παραλία της Ιτέας κοιτώντας προς τη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει το Γαλαξίδι, ακόμα και την Πελοπόννησο.

Η Ιτέα βρίσκεται νότια της Άμφισσας, βορειοανατολικά του Γαλαξιδίου και νοτιοδυτικά των Δελφών, πόλεις με τις οποίες συνδέεται οδικά.

 

Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι των θρυλικών καπεταναίων είναι η ιστορική συνέχεια της αρχαίας πόλης Οιάνθειας. Βρίσκεται κοντά στην Ιτέα, το Χρισσό και τους Δελφούς. Είναι κτισμένο στη βόρεια ακτή του Κρισσαίου (Κορινθιακού) Κόλπου και από το 1978 έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Μαζί με το Χρισσό ανήκει στα λίγα μέρη της Ελλάδας που έχει κρατήσει το χρώμα και το άρωμα της παράδοσης.

Την εποχή που τα ιστία και τα πανιά κυβερνούσαν τις θάλασσες ήταν πασίγνωστο για τον ναυτικό του στόλο, τον πλούτο του και την ναυτική ικανότητα των κατοίκων του. Το 1780 ήταν ένα από τα πιο πολυσύχναστα ελληνικά λιμάνια, πύλη της Στερεάς Ελλάδας για τις εμπορικές συναλλαγές με την Πελοπόννησο και σταθμός αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων. Τα γαλαξιδιώτικα καράβια εκτελούσαν μεταφορές και εμπόριο σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου και οι Γαλαξιδιώτες εφοπλιστές διατηρούσαν επιχειρήσεις με αναπτυγμένη οικονομική αντίληψη, όπως ναυπηγεία και σύστημα ναυτικής αυτασφάλισης. Πολλά Γαλαξιδιώτικα καράβια και Γαλαξιδιώτες λάβανε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Σήμερα το Γαλαξιδιώτικο λιμάνι έχει εξελιχθεί σε σπουδαίο τουριστικό και παραθεριστικό θέρετρο. Με πολλές «ευκαιρίες» για διασκέδαση και διαμονή, ο παραλιακός δρόμος προσφέρει πολλές επιλογές σε καφετερίες, ταβέρνες και εστιατόρια που περιμένουν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.

Επίσης στις μέρες μας τo Γαλαξίδι είναι ξακουστό για το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος, το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας οι κάτοικοι μαζεύονται στο λιμάνι εφοδιασμένοι με σακούλες αλευριού και μπογιάς και επιδίδονται σε μάχες μεταξύ τους.

 

Μονή Προφήτη Ηλία


 

 Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι εδώ και σχεδόν 1000 χρονιά κομμάτι του Χρισσού. Ένα «χοτζέτι» και ένα πατριαρχικό Σιγίλιο μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε την δημιουργία του το 1019μ.χ. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 400μετρα και έχει αγνάντι όλο το Κρισσαίο πεδίο. Βλέπεις το μεγαλύτερο τμήμα του Χρισσαϊτικου ελαιώνα (ελαιώνας Άμφισσας), τον Κρισσαίο (Κορινθιακό) κόλπο, την Ιτέα, το Γαλαξίδι και τα απέναντι βουνά της Πελοποννήσου.


Λόγω της στρατηγικής του θέσης και τον πατριωτισμό των μοναχών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821. Τριάντα πατέρες έχασαν την ζώη τους πολεμώντας τον Οθωμανό δυνάστη στην μάχη της Χαλκωμάτας. Στις 24 Μαρτίου το 1821 ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο Πανουριάς, οι τοπικοί αρχηγοί μαζί τους και ο καπετάν Κουτρομπόγιαννος από το Χρισσό, ύψωσαν το λάβαρο της επανάστασης στη στέρεα Ελλάδα στο καθολικό της μόνης.

Το 1825 οι τούρκοι το πολιόρκησαν και κατέστρεψαν τον ναό. Ο οποίος ξανά κτίστηκε μεγαλύτερος το 1834. Το 1943 οι Ιταλοί το πυρπόλησαν. Ο μύθος λέει ότι ο Αϊ Λίας προστάτεψε το καθολικό από τις φλόγες.

 Τεχνητή Λίμνη του Μόρνου


Ένας γαλάζιος παράδεισος στην καρδιά της Ρούμελης. Έχει στην υγρή αγκαλιά της το χωριό Κάλλιο «αρχαία πόλις Καλλίπολις». Συντροφιά της κρατούν το βαθύ γαλάζιο του ουρανού, οι κορυφές των βουνών, τα μικρά όμορφα χωριά που «κρέμονται» στις πλαγίες και τα ζώα που βοσκούν ελεύθερα στις όχθες.

Το Λιδορίκι ήτανε πρωτεύουσα της επαρχίας Δωρίδος και σήμερα έδρα του Δήμου Δωρίδος και στο μουσείο του θα βρείτε τα απομεινάρια της βυθισμένης πολιτείας. Επίσης το χωριό Συκιά (στη διαδρομή Λιδορίκι προς Λαμία) είναι σημαντικός πόλος έλξης για ορειβάτες και αναρριχητές. Αιτία είναι η ορθοπλαγιά της Γκιώνας, η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά της Ελλάδας με αρνητική κλήση ύψους 1.100 μ. περίπου, είναι ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά παγκόσμια πεδία.

Το φράγμα του ποταμού Μόρνου ( Δαφνούς η Υλαίαθος στην αρχαιότητα) έχει ύψος 126μετρά ,από τα ψιλότερα της Ευρώπης, η λίμνη που δημιουργήθηκε έχει χωρητικότητα 780 εκατ. κυβικά μέτρα.
Ο γύρος της λίμνης είναι από τις ομορφότερες παραλίμνιες διαδρομές της χώρας.

 
Αγοριάνη ή Επτάλοφος    


 Η Αγοριάνη η Επτάλοφος είναι ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού 22 χιλιόμετρα από την Αραχώβα και 18χιλ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Κατά την μυθολογία στο χοροστάσι της χόρεψαν οι επτά μούσες και οι νεράιδες για το χάρη του θεού Απόλλωνα.


Είναι τόπος κυριολεκτικά πνιγμένος στο πράσινο, έλατα, καρυδιές, πλατανιά, κερασιές, μηλιές αλλά οι καταπράσινοι κήποι με τα λουλούδια στην άκρη τους δημιουργούν ένα σκηνικό εκπληκτικής ομορφιάς. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό θέρετρο με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετερίες και ταβέρνες που προσφέρουν πολύ καλές υπηρεσίες στους επισκέπτες. Έχει πολύ καλό κλίμα, με δροσερό καλοκαίρι και βαρύ χειμώνα με χιονοπτώσεις που το καθιστούν ιδανικό καταφύγιο για όσους επιθυμούν την ησυχία της φύσης και τα χειμερινά σπορ. Επίσης η περιοχή προσφέρετε και για εναλλακτικό τουρισμό όπως σκί, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, ιππασία κ.τ.λ .

Η Αγοριάνη εκτός από όμορφη φύση έχει και μεγάλη ιστορία, υπήρξε καταφύγιο των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών και πατρίδα ηρώων του 1821(Θεοδώρου Κομνά και Σταμάτη Τράκα). Επίσης είναι πασίγνωστη για τα τοπικά της προϊόντα όπως το τσάι, τη βουνίσια ρίγανη, τα κεράσια, τα μήλα, τα καρύδια, τα βύσσινα, το μέλη έλατου, τα φασόλια που έχουν πάρει και ασημένιο μετάλλιο στη Δ.Ε.Θ καθώς και για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα, τραχανά, χυλοπίτες και φέτα..

 

All rights reserved www.xenonaschrisso.gr 2016 | Created by TRAVEL MIND